Kezdooldal
Bemutatkozás
Cégtörténet
Gépparkunk
Gépeink munka közben
Technológiák
Bérmunkaáraink
Bérpermetezés
Bérrakodás
Szalmakereskedelem
Kapcsolat
Magyar tarka

A XIX. század közepén kezdődött a fajtaváltás hazánkban. Ennek során szimentáli fajtával fajta átalakító keresztezést végeztek, amelynek üteme a Dunántúlon valamivel gyorsabb, az Alföldön mérsékeltebb volt. A század harmincas éveire- uralkodóvá vált a magyar tarka fajta . Növekedési erélye, hústermelő képessége kiváló. Tájfajtái közül a legismertebbek voltak: a bonyhádi fedett pirostarka, amely Tolna megye déli részén alakult ki, kifejezett tejelő jelleggel, a Vas megyei tájfajta robusztusabb felépítésével, kiváló izomzatával elsősorban a hústermelésben volt elismert.

Magyar szürke marha

A magyar szürke fajtánk eredete még ma is vitatott. Egyes források szerint a IX-X. században, a népvándorlással, a magyarok bejövetelével került az ország területére. Nem zárható ki az sem, hogy később a kunok, besenyők, illetve a balkáni népek révén került a Kárpát-medencébe. Mások véleménye szerint a magyar szürke a Kárpát-medencében alakult ki az Árpád-házi királyok uralkodása alatt, és innen terjedt át a szomszédos területekre. Impozáns küllemével, kiváló szervezeti szilárdságával, igénytelenségével a XIV. századtól kezdve Euróba legkeresettebb vágóállata volt. A múlt század végéig a magyar szarvasmarha-állomány legnagyobb hányadát a magyar szürke tette ki. A tehenek színe általában ezüstszürke, a bika daruszínű és „kormos”, a borjak pirók színűek. A másodlagos ivarjelleg a fajtában kifejezett. Későn érő fajta. Tenyészérettségét általában három-, esetleg négyéves korban éri el. Húsa finom rostú, ízletes.

Magyar bivaly

Magyarországon a bivaly tenyésztését elődeink Szent István idejében már biztosan ismerték. Eredete: India: balkáni, illetve görög-olasz közvetítéssel jut Magyarországra. Virágkorát a XVIII-XIX. században élte. A történelmi Magyarországon két testnagyságban találjuk meg (kisebb: Zala, Somogy vármegye; nagyobb: Szatmár, Erdély). Napjainkban tenyésztését kezdik felkarolni. A bivaly hármas hasznosítású. Elsőrendű feladata a vontatás volt. Igavonó ereje 50%-kal nagyobb, mint a szarvasmarháé, ezért terméskövek, vastag fatörzsek vontatására és termőföldek feltörésére használták. Teje porcelánfehér színű, kellemes ízű, hamarabb alszik meg, mint a tehéntej és vitamintartalma is magasabb. Bivalytejből készült sajt a mozzarella a feta és a cheddar. Húsa nem olyan értékes, mint a szarvasmarháé, ellenben több foszfor és vas benne, mint a marhahúsban.

 

Felhokép

Hotérkép

Széltérkép