Kezdooldal
Bemutatkozás
Cégtörténet
Gépparkunk
Gépeink munka közben
Technológiák
Bérmunkaáraink
Bérpermetezés
Bérrakodás
Szalmakereskedelem
Kapcsolat

Mangalica

Elismerten magyar eredetű fajta, de kialakulásában szerepe volt a szerb sumadia fajtának is. Közismert kiváló zsírtermelő képessége. Mindhárom színváltozata esztétikailag is vonzó. A szőke színváltozat a legelterjedtebb, a vörös és a fecske hasú színváltozat is kedvelt, de létszáma kicsi. A malacok mindhárom, ma létező színváltozatban fekete-szürke hosszanti sávokkal csíkoltak, csak a szőrzetváltás után válnak a színváltozatra jellemző színűvé. A fajta külső megjelenésének különleges értékét a gyaluforgács- szerűen begöndörödő, pehelyszerű szőrzet adja. Lassú fejlődésű, tenyésztésbe 12-13 hónapos korban vehető. Szaporasága alacsony, a koca malacnevelő képessége, gondozási ösztöne kiváló.

Vietnámi csüngőhasú malac

Délkelet-Ázsiából származik. A közönséges sertés egyik fajtáját képezi, valószínűleg kínai ősöktől eredeztethető .

A vietnami csüngő hasú sertés a párosujjú patások rendjén belül a sertésfélék családjába tartozó domesztikált faj. Hasított, párosujjú patával, gömbölyded, zömök testtel, rövid lábakkal, vastag bőrrel, hosszúkás, lekerekített pofával, szájában 44 foggal rendelkező sertés.

Színe általában fekete, bár foltos és fehér példányok is előfordulnak. A kifejlett egyedek súlya kb. 62-kg körül van. Gyenge a látása, de kiváló a szaglás. Mindenevő, de elsősorban a növényi eredetű táplálékot kedveli, mint a gumókat, a gyökereket, bogyókat, gyümölcsöket.

Általában csak egy ellés jellemző évente. A vemhesség 114-130 napig is elhúzódhat a fiatal nőstényeknél, 133-140 napig az idősebb kocáknál. Tipikusan 2-14 kismalac születik egyszerre.

M agyar lapály sertés

A magyar lapálysertés kialakítása az 1970-es évek végén történt. Eurázsiából származik. A köznyelv gyakran falánk és piszkos állatként említi. Küllemére tekintve a magyar lapálysertés szőre fehér, fényes, közepesen finom szálú és sima lefutású. Bőre halványrózsaszín és pigment mentes. Feje a törzzsel arányos, fülei lelógóak és középhosszúak. A törzs hosszú, a hát feszes . A végtagok ízületei tiszták, a csontozat szilárd. Jól alkalmazkodó, de a tartással szemben igényes fajta. Nem stressz érzékeny.

Tenyésztésbe vehető 8-9 hónapos korban.

A „kan” a hím, a „koca” a nőivarú sertés. Az „anyakoca” olyan nőivarú sertés, amelynek már voltak malacai.

A hagyományos külterjes tartásmód ma már megszűnt hazánkban. A mai sertésállományok már nagyrészt zárt térben élnek, intenzíven tenyésztik őket iparszerű körülmények között.

Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecset készítésére.

A sertések ivarzását búgásnak hívják. A koca, 8-18 hónapos kora között válik termékennyé, ekkortól 21 naponta tüzel. A kan 8-10 hónapos korában válik ivaréretté. Egy alomban rendszerint 6-12 kismalac születik.

 

 

 

 

Felhokép

Hotérkép

Széltérkép