Kezdooldal
Bemutatkozás
Cégtörténet
Gépparkunk
Gépeink munka közben
Technológiák
Bérmunkaáraink
Bérpermetezés
Bérrakodás
Szalmakereskedelem
Kapcsolat
Magyar ( hortobágyi) racka

A magyar hortobágyi racka eredete nem pontosan tisztázott. Sokan ősi magyar fajtának tartják, amely a Kárpát-medencébe juhtenyésztő őseinkkel került. A rackajuhokat két színváltozatban (fehér és fekete) tenyésztik. Vérmérsékletük élénk, kissé ideges, bizalmatlanok, ügyesek és gyors mozgásúak. Bundájuk kevertgyapjas (pehelyszálak és felszőrök is alkotják). Húsa ösztövér, a hagyományos ételekhez kiváló. Kiemelkedő a szervezeti szilárdsága, igénytelensége, jó legelőkészsége, és betegségekkel szembeni ellenálló képessége. Nem elhanyagoló a külterjes körülmények között tejtermelése sem. Különleges külleme szarvalakulása, hosszú fürtös gyapja, jelentős idegenforgalmi látványosság.

Gyimesi Racka

A rackafélékhez tartozik az Erdélyben tenyésztett gyimesi (erdélyi) racka. A legnagyobb juhfajta a rackajuhok csoportjában, az anyajuhok súlya 45- 50 kg, a kosoké 80- 90 kg. Az anyák szarvai sarló alakúak vagy kistülkösek, de sok a suta egyed is, a kosok laza, csigás szarvakat viselnek 1 1/2 - 2  1/4 csavar fordulattal. A gyimesi rackajuh bundájának színe fehér, de igen gyakori a fejen és a lábakon a fekete színeződés, amely legtöbbször foltokban jelentkezik (ókula és száj körül), a fülön és a lábvégeken. A bundája kevert gyapjú, felszőrökből és pehelyszőrökből áll, a fürthosszúság 30-40cm. Erdélyben tejtermelés a legfőbb hasznosítása.

Magyar merinó

A fajta kialakításában sok merinó alfajta vett részt. A magyarországi átlagos tartási, takarmányozási körülményeket figyelembe véve a fajta jó szaporulati és kiváló anyai tulajdonsággal rendelkezik, hasznosítása sokoldalú: tej, hús, gyapjú.

Felhokép

Hotérkép

Széltérkép