Kezdooldal
Bemutatkozás
Cégtörténet
Gépparkunk
Gépeink munka közben
Technológiák
Bérmunkaáraink
Bérpermetezés
Bérrakodás
Szalmakereskedelem
Kapcsolat

NEMESÍTETT MAGYAR KECSKE

Az ország kecskeállományának több mint 70%-át teszi ki a nemesített magyar kecske. A nemesített magyar kecske jellemzői színében sokféle. A nemesített magyar kecske szőre rövid, bőre vékony, a bakok hátán megengedett a hosszú hátszíj-szőr. Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket viszonylag kis és szerény befektetéssel, mint a kecske. Olyan (területeket meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képesek hasznosítani, melyet más haszonállat nem.

A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (8-10x). Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre illetve bőre ipari nyersanyag. A kecsketejet a tehéntej-cukorra allergiás betegek is fogyasztják, mivel kevesebb a laktóz tartalma, mint a tehéntejnek. Nem sokkal az után, hogy a kecskét háziasították, már készítettek a pásztorok a tejéből sajtot, tartósítás végett.

Alpesi kecske

Eredetileg Svájcból származik, de alpesi néven Franciaországból kiindulva vált világszerte elterjedt kecskefajtává. Finom testfelépítésű, testalakulása kifejezett tejelő jellegre utal. Szőre rövid, leggyakrabban pirított zsemleszínű, a hát felső vonalán fekete. Élénk vérmérséklete miatt a zárt tartást kevésbé tűri. Fél intenzív viszonyok között jól bevált, a legeltetéses technológiához megfelelően alkalmazkodik.

Megfelelő nevelés mellett 7-12 hónaposan tenyésztésbe vehető. Átlagos ellésenkénti szaporulata: 1,7. Tejtermelése jó körülmények között, 270-300 napos laktáció alatt elérheti az 1000-1200 kg-ot

Felhokép

Hotérkép

Széltérkép