Kezdooldal
Bemutatkozás
Cégtörténet
Gépparkunk
Gépeink munka közben
Technológiák
Bérmunkaáraink
Bérpermetezés
Bérrakodás
Szalmakereskedelem
Kapcsolat

Az emlősök osztályának a páratlanujjú patások rendjéhez, ezen belül a lófélék családjához tartozó faj. A ló háziasítása a korai civilizációk idején 4000 évvel ezelőtt Közép-Ázsiában kezdődött. A nomád lótartók hamarosan rájöttek, hogy lovon szállíthatják felszerelésüket, elkezdték tehát málhás lovakként használni őket.

Ma már a lovakat Magyarországon földművelési munkára, igahúzásra általában nem használják.

Főként a hobbi és a sport szerelmesei tartják őket. Másrészt a húsát és tejét hasznosítják.

A lovas nomád népek – ahogyan a régi magyarok is – a ló tejéből a magas cukortartalomnak köszönhetően a mai napig alkoholos erjesztett italt, kumiszt készítenek.

A ló emlősállat, melynek szaporodása történhet természetes vagy mesterséges fedeztetés útján. A mének folyamatosan nemzőképesek, a kancák viszont csak az úgynevezett sárlás időszakában termékenyíthetőek eredményesen, amely 20 napos megszakítások után kb. 3-5 napig tart.

Lipicai ló

Magyarországon a lipicai ló nemzeti kinccsé nyilvánított, nemzetközi fajta, az egész világon elterjedt.400 éve fajtatisztán tenyésztik, Igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészségű, szilárd szervezetű, ellenálló, nem nagyigényű.

Elsősorban fogatló , kiváló hintós és kocsiló. Nemzetközileg igen eredményes a fogatsport területén. Általában szürke, de gyakran előfordul fekete, sőt pej is.

Shetlandi Póni

A shetlandi póni Európa egyik

legősibb lófajtája, a Shetland-szigetekről származik. A szigeteken a Golf-áram teremtette óceáni klíma van, viszont a talaj köves, a növényzet nagyon szegényes a klíma zord. A shetlandi póni típusát ezek a természeti körülmények formálták, és így egy egyedi jellegzetességekkel bíró fajta alakult ki.

Feltételezik, hogy a szigetekre az ember közvetítésével kerültek be a lovak és nagyon valószínű, hogy a shetlandi pónik az Észak-Skóciában élő törpenövésű póniktól származnak.

A shetlandi póni ismertető jegyei, közé tartózik a rendkívül dús sörény-, üstök- és farok szőrzet. A fedőszőrök nyáron aprók és simák, télen sűrűn tömöttek és igencsak hosszúak. A shetlandi póni minden színben megengedett. A leggyakoribb ősi szín a fekete, de sok a szürke, a pej, a sötétpej. Tenyésztik még fakó színben, sárgában, tarkában.

A 19. században a Shetland-pónit csillevonóként alkalmazták a szénbányákban.. Mivel a bányákban ma már nincs rájuk szükség, ez a formai jellegzetesség a tenyésztés során egyre inkább visszafejlődött. Ma már a sziget lakói alkalmazzák földjeiken teherhordó és igavonó állatként, főleg azért, mert testsúlyának akár 50%-át is képes szállítani. Újabban ügetőversenyeken is szerepeltetik, valamint hobbi lóként is bevált, mivel a kisgyermekekhez barátságos.

Szamár

Igénytelen, kistestű, mind igaerőként, mind hobbiállatként beilleszthető a gazdaságba kis és nagytestű változatban, és eltérő színű, váll sávval és hátszíjjal („kereszt”), zebraszíneződéssel is előfordul. Elterjedtsége országos, népszerűsége stabil, létszámnövekedése is várható. Intelligens állat, jól idomítható, emellett igénytelen, szívós, hosszú élettartalmú és békés természetű.

 

Felhokép

Hotérkép

Széltérkép